“Silitysrautatalo” Kaivopuistossa sai vaikutteita Amerikasta

“Hei, tuo talo näyttää ihan silitysraudalta!”

En ole ainoa, jolta on päässyt suusta tämä lause Kaivopuistossa sijaitsevan “Silitysrautatalon” kohdalla. Eikä mikään ihme: rakennus todella näyttää ihan silitysraudalta! Vuorimiehenkadun ja Muukalaiskadun kulmassa olevan rakennus (Vuorimiehenkatu 4/Muukalaiskatu 3) on kuin kärjestä pyöristetty kolmio, mikä tekee siitä hyvin omaperäisen ja tunnistettavan näköisen. Silitysrautatalo on vakiintunut Helsingin nimistöön.

Alun perin rakennus aivan erilaiselta.

silitysrautatalo 1

Kuva: A.E. Rosenbröijer, 1900-luvun alku

Alkuperäinen nelikerroksinen rakennus (1888) kuuluu Suomen tärkeimpiin jugend-arkkitehteihin myöhemmin kuuluneen Selim A. Lindqvistin varhaistuotantoon. Pia Maria Montosen ja Niclas Wariuksen kirjassa Rakkaudesta vanhaan asuntoon kerrotaan talosta seuraavaa:

“Talo edusti kuitenkin uusrenessanssia, se oli tyylipuhdas marenkipalatsi korostettuine ikkunoineen. Lindqvist muutti taloon vuonna 1906 ja sisusti ateljeehuoneita ullakolle, mukaan lukien hänen oma kattoikkunoilla varustettu toimistonsa.”

Oppi tulee New Yorkista

1930-luvulla mukaan kuvaan tuli kuitenkin arkkitehti Max Frelander. Hän oli vieraillut New Yorkissa ja nähnyt siellä kuuluisan Flatiron Buildingin, joka on aivan silitysraudan muotoinen. Flatiron Building oli valmistuessaan vuonna 1902 New Yorkin korkeimpia rakennuksia, vaikka oli “vain” 22-kerroksinen. Helsinkiinkin haaveiltiin pilvenpiirtäjiä etenkin 1920-luvulla. Sellaista suunniteltiin mm. nykyiseen Stockmannin kortteliin.

Max Frelander päätti, että suuren maailman tyyliä on saatava myös Helsinkiin. Frelander suunnitteli Vuorimiehenkadun ja Muukalaiskadun kulmaukseen kolme uutta kerrosta ja täydellisen muodonmuutoksen, mihin kuului muun muassa viiden ylimmän kerroksen pyöristys, mikä sopi kolmionmuotoiselle tontille.

Montonen ja Warius täydentävät:

“Aiemman talon päätykulmassa oli ulospäin suuntautunut erkkeri-ikkunasto, jonka muodon Frelander muutti pyöreäksi. Kahden alimman kerroksen fasadin rustiikkikoristelu jätettiin, mutta ylempien kerrosten koristelu, varsinkin ikkunaprofiloinnit, poistettiin ja lopputuloksena on viiden ylimmän kerroksen pelkistetty funkkisfasadi parvekkeineen.

Rakennusta alettiin kutsua Silitysrautataloksi, mutta oikeastaan se muistuttaa valtamerta kyntävää laivaa, mikä mielikuva myös kuului pilvenpiirtäjien aikakauteen.”

Silitysrautataloon rakennettiin vuosina 1999-2004 ullakkohuoneistoja.

Talo kiinnostaa elokuvantekijöitä

Silitysrautatalo on esiintynyt useissa kotimaisissa elokuvissa. Muistaakseni se vilahti esimerkiksi romanttisessa komediassa Kuutamolla (2002), jossa Anna-Leena Härkösen esittämä kiinteistövälittäjä hommasi sieltä ystävälleen (Minna Haapkylä) asunnon ex tempore. Tooodella realistista!

Ullanlinnan ja Kaivopuiston rajalla sijaitseva arvorakennus on hyvin kallista seutua, eikä Silitysrautatalosta ole juuri koskaan vapaana asuntoja – ei ainakaan julkisilla markkinoilla.

Kuvat:

Helsinkikuvia.fi (Helsingin kaupunginmuseo), korttelit.fi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s