Kauppatorin kesä ei ole paljon muuttunut – lokkeja, mansikoita ja jäätelöä

Kauppatori – minnepä ne turistit muualle! Kun käy kauniina – tai vaikka vähän pilvisempänäkin, sellaisia on tänä suvena valitettavan usein ollut – päivänä kauppatorilla, se kuhisee ihmisiä, jotka kiertelevät katselemassa torimyyjien valikoimia, jonottavat jätskiä, nauttivat munkkikahveja ja väistelevät lokkeja. Joku kiirehtii Suomenlinnan laivalle, toinen vertailee, kummasta kojusta saisi halvempia herneitä matkalla Isosaareen. Entä tuo perhe – ovat varmaan matkalla Korkeasaaren lautalle!

Kauppa on Helsingin kuvatuimpia kohteita. Mainion esimerkin siitä tarjoaa se, että Helsingin kaupunginmuseon erinomaisessa Helsinkikuvia.fi-tietokannassa haku “Kauppatori” antaa 1351 tulosta. Niistä vanhin saattaa olla tämä, Eugen Hoffersin kuva, joka on melkein 150 vuotta vanha, vuodelta 1869! Kunnioitettavaa!

Näkymässä on jotain tuttua, esimerkiksi Helsingin nykyinen kaupungintalo (kuvan ottamishetkellä Hotelli Seurahuone (C.L. Engel, 1833), ja presidentinlinna (Pehr Granstedt, 1820), tuolloin Venäjän keisarille tarkoitettu “keisarillinen palatsi Suomessa”, olivat jo paikallaan osana empirekeskustaa.

Kuvan ottamiselle oli ainakin yksi syy: Uspenskin katedraali oli valmistunut vain vuotta aiemmin. Helsingin upeimpiin jugend-kaupunginosiin kuuluva Katajanokka oli tuolloin vielä täynnä vetoisia kalastajatorppia ja juopuneita merimiehiä.

. RNXXIV-2-29

Mutta takaisin kesään ja Helsinkikuviin. Kun tarkentaa tietokannassa hauksi “kauppatori kesä”, fotoja löytyy paljon maltillisempi määrä, 79. Ilahduttavaa on, että kuvista näkyy selvästi samaa tunnelmaa kuin tänään, vuonna 2017.

Spåralla kahville

Kauppatorin ohi suhaavat ratikat tai sporat, miten nyt haluatkin niitä kutsua, ovat erottamaton osa tunnelmaa. Niin olivat reilu 100 vuotta sittenkin, jolloin käytettiin vielä  raitiovaunujen ns. kesävaunuja. Kuten kuvasta näkyy, ne olivat varsin riisuttua mallia – takuulla vilpoisia kuumina päivinä. Vaunu on ollut näköjään menossa Sörnäisiin (tai oikeastaan Sörnääsiin). Huomatkaa entisen Seurahuoneen näyttävä nimikyltti ja ranskalaiseen tapaan kirjoitettu Hótel Societetshuset!

2216 -52 . N10085

Kuvaaja tuntematon, 1915

Moni lähtee kahville Kauppatorille, oli sitten paljasjalkainen stadilainen, junantuoma tai turisti. Niin tehtiin myös 1950, tosin tuolloin kahvi oli säännöstelyn takia arvokasta herkkua. Kahvin säännöstely päättyi Suomessa vasta 1954.

Käytössä oli näköjään vielä pitkät puupöydät – ja olisiko isännällä vehnäistäkin kätensä ulottuvilla? Toisin kuin nykyään, asiakkaat saivat juoda kahvinsa oikeista astioista.

kauppatori 1950

Kuva: Kaarlo Lindberg, 1950

Vihanneksia ja juureksia on varmasti ollut Kauppatorilla myynnissä aina.  Ennen niitä ostettiin todelliseen tarpeeseen, nykyään lähinnä evääksi ja torikauppiaiden tukemiseksi, enempi fiilistelyn vuoksi.

Toisin lienee ollut kesällä 1979. En voi tätä muistaa, koska olin tuolloin 2-vuotias, mutta tietääkseni torit olivat vielä 1970-luvun lopulla melko tärkeitä ostospaikkoja etenkin torin läheisyydessä asuneille. Ruokakaupat eivät olleet samanlaisia runsaudensarvia kuin nykyään, eikä kaikkia Googlen tuntemia hedelmiä ja vihanneksia saanut liki ympäri vuorokauden pienistäkin valintamyymälöistä.

Myyjillä ei näköjään ollut vielä katoksia sadepäivän suojina. Mutta jos vanhan kansan muistelot pitävät kutinsa, menneinä kesinä ei ikinä satanutkaan.

198848 . N212638

Kuva: Volker von Bonin

Mutta tätä ei näe enää nykyään: kalakauppiaita veneissään keskellä kesää! Ellei sitten satu olemaan Silakkamarkkinat, mutta nehän pidetään vasta syyskuussa.

198848 . N212676

Kuva: Volker von Bonin, 1980

Mikä olisikaan sen stadilaisempi tapa viettää kesää kuin syödä jätskiä Havis Amandan vierellä? Mahtaakohan kuvan poika (?) muistaa vielä tämän sylittelyhetken vuodelta 1965?

198848 . N211621

Kuva: Volker von Bonin

Turku on kuuluisa Aurajoen ravintolalaivoista, mutta miksi sellaisia ei näe Helsingissä? Toisin näyttää olleen kesällä 1982, kun Keisarinluodon laiturissa palveli ravintolalaiva Margona. Silja Linen alus näyttää olleen jo nykyisellä paikallaan Olympialaiturissa. Tallinnaan liikennöi tuolloin vain Georg Ots, joten laiva on ollut lähdössä Tukholmaan. Minkä nimisillä laivoilla pääsi Tukholmaan vuonna 1982?

kauppatori ravintolalaiva 1983

Kuva: Volker von Bonin

Summa summarum, Helsingin Kauppatorin kesänviettotavat näyttävät pysyneen turvallisen samanlaisina vuosikymmenestä toiseen. Mitäpä sitä hyvää vaihtamaan!

Kuvat: Helsinkikuvia.fi (Helsingin kaupunginmuseo)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s