Rautatientori on suorastaan tyhjä menneisiin aikoihin verrattuna

Tuntuuko siltä, että Rautatientori on jyrisevä ja kuhiseva liikenteen kehto ja täynnä menoa ja melskettä? Hyvä, kun sekaan mahtuu!

Mietipä vähän. Vuoden 2017 Rautatientori näyttää verkkaiselta pikkukaupungin bussiterminaalilta, kun sitä vertaa aikaan ennen metroa. Tämä Eeva Ristan kuva vuodelta 1971 – siis 11 vuotta ennen kuin metro avattiin – on kuvaava.

200825 . ser121430

Rautatientori on siis niin tupaten täynnä lähteviä busseja, että ne hädin tuskin pääsevät laitureilta pois! Kuvasta päätellen bussien virta Kaivokadulle ja siitä eteenpäin Kaisaniemenkadulle on täysin katkeamaton. On siinä hermoja koeteltu! Ja 1970-luvun alun busseista lähti varmasti niin äkäiset dieselin katkut – ja siihen päälle kaikkien muiden katalysaattorittomien autojen pakokaasut, tehtaiden sauhut ja siihen päälle vielä muut pienhiukkaset, sillä monia asuinrakennustaloja lämmitettiin vielä puulla – että keskustassa kävely ei varmasti ollut iloksi keuhkoille.

Olen lukenut “aikalaisten” kertomuksia siitä, että ruuhka-aikaan liikenne oli Hämeentiellä ja Itäväylällä niin tukossa, että kotiinpääsy kesti pitkään. Ja bussit olivat niin täyteen ammuttuja, että istumapaikkaa ei saanut useinkaan. Helsinkiläiset tekivät vielä paljon fyysistä työtä ja hikoilivat etenkin kesällä tekokuituvaatteissaan paljon. Suihkussa ei tosiaankaan käyty kahta kertaa päivässä ja harva käytti Rexonaa. Hajujen sinfonia on ollut aika tyrmäävä noihin aikoihin!

Ja mitä tulee liikenteen pullonkauloihin, metro ei siis tullut päivääkään liian myöhään!

Leijonien kultajuhlat ovat pientä

On myös sanottu, että Helsingissä järjestetään paljon massatapahtumia, joiden takia keskusta on aivan täynnä. No, aika pieniä ovat Leijonien kultajuhlat tai Mantan lakitukset siihen verrattuna, miltä Rautatientori näytti vuonna 1945. Tässä Väinö Kanniston kuvassa (1945) näyttää olevan koolla suurin piirtein koko Helsinki. Meneillään on vasemistopuolueiden järjestämä “kansanjuhla” liittoutuneiden voiton kunniaksi. Kun kuvaa katsoo kaukaa, se voisi olla jostain kaalimaalta. Ihmisiä on todellakin kuin merenmutaa!

Tähän mielenosoitukseen verrattuna viime kuukausien maahanmuuttomielenilmaukset ovat todella pieniä tempauksia.

6475 . N154154

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s