Asematunneli täyttää 50 vuotta tänä vuonna

Kaiken synnin, kaupunkilaisen tapainturmeluksen ja pinnallisen kaupunkilaisuuden symboli eli Helsingin Asematunneli täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Sanavalinnat ovat tarkoituksellisen provosoivia – nykyään Asematunneli on varsin rauhallinen paikka verrattuna siihen, mitä olen sen historiasta kuullut. Miltä Asematunnelin rakennustyömaa muuten näytti? Tältä (kuva Constantin Grunberg, 1967).

asematunnelia rakennetaan

Menneinä vuosikymmeninä viaton ohikulkija saattoi todella saada siellä puukosta. Keskustan valta-asetelmista kinastelleet jengit kansoittivat maanalaisen valtaväylän käytäviä, pimeä pullo ja huumeet vaihtoivat omistajaa, ja jopa alaikäiset tytöt myivät itseään. Näitä kaikkia tapahtunee edelleen, mutta muuten minua ei ole koskaan pelottanut liikkua Asematunnelissa.

asematunneli miehia portaissa

Miehiä pitämässä pikapalaveria Asematunnelin portaissa, kuva: Kalevi Honkavaara, 1971

Asematunnelissa on aina kulutettu aikaa, tehty epämääräistä kauppaa, tehty tuttavuutta vastakkaiseen – tai samaan – sukupuoleen, juhlittu, riehuttu ja juovuttu. Toisaalta se on ennen kaikkea ollut ja on yhä melko neutraali läpikulkupaikka. Sen kautta ihmiset menevät metroon ja tulevat sieltä noustakseen junaan Rautatieasemalla tai hypätäkseen bussiin Rautatientorilla. Moni suuntaa Kamppiin kännykkää hiplaten. Matkalla he tekevät viime hetken ruokaostokset tai ostavat R-kioskilta tupakka-askin tai naistenlehden.

Asematunnelin edustalle on sovittu tapaamisia ja sieltä on lähdetty treffeille. Ja siellä on erottu lupaavan illan jälkeen. Kukapa tietää, miten tämän pariskunnan ilta eteni tämän Matti Honkavaaran kuvan ottamisen (1970) jälkeen? Ovatko yhä elossa ja yhdessä?

199206 . N84755

Toisaalta Asematunneli on katusoittajien suosikkipaikka. Siellä myydään Iso Numero -lehteä ja feissarit yrittävät löytää siellä uusia kuukausilahjoittajia. Vaikka kunnostettu Makkaratalo (saa City Centeriä sillä nimellä kutsua), Forum ja Kamppi ovat imeneet monia yrityksiä, Asematunneli on edelleen tunnettu pikkupuodeistaan. Ainakin einesruoan ja hampurilaisen saa sieltä helposti, ja hiustenleikkuun.

200825 . ser012830

Vuoden 1970 karvalakkimuotia esittelee tämä Simo Ristan kuva.

Itse oikaisen Asematunnelin kautta, jos haluan välttää Kaivokadun liikennevalot ja toisaalta hellepäivinä, jos haluan saada viilennystä. Jos ulkona on lähes +30 astetta, on mahtava helpotus päästä maan alle jäähdyttelemään!

En ole ainakaan vielä nähnyt, että Asematunnelin 50-vuotisjuhlia jotenkin juhlittaisiin? Olisi sekin bileet ansainnut!

Kuvat: Helsinkikuvia.fi

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s