Helsinkikuvia.fi on melkoinen kulttuuriteko

Jos kiinnostuu tällä päivämäärällä Helsingin historiasta ja vanhoista rakennuksista, ei välttämättä tarvitse aloittaa kuten minä eli keräämällä noin 30 Helsinki-kirjan kirjastoa. Nyt se on paljon helpompaa.

Helsingin kaupunginmuseon Helsinkikuvia.fi-sivusto on eräs vuoden kulttuuriteoista. Siellä tuhansia ilmaisia, vapaasti verkossa ja painotuotteissa käytettäviä Helsinki-kuvia yli 100 vuoden varrelta. Etsipä melkein mitä tahansa Helsingin rakennusta tai osoitetta – ainakin kantakaupungin alueelta – se löytyy Helsinkikuvista!

Eikä vain yhtenä tai kahtena kuvana! Esimerkiksi haku “rautatientori” tuotti tänään 422 tulosta, Uspenskin katedraali 327 tulosta ja “Eira” 256 tulosta. Ja löytyypä haulla yksittäisiä valokuvaajiakin. Monen suosikilta eli Signe Branderilta on tietokannassa 1086 valokuvaa! Ei huono!

Eniten kiinnostavat jopa kaikkein vanhimmat ja yllättävimmät kuvat. Katsokaapa vaikka tätä fotoa vuodelta 1909. Mistä arvaatte sen olevan?

. N449

Vastaus on: Eirasta. Joo, en minäkään sitä olisi tunnistanut! Tuossa vaiheessa Helsingin arvokkaimpiin kaupunginosiin kuulunut alue oli niin sanotusti vaiheessa.

Branderhan kuvasi paljon myös ihmisiä. Nimenomaan tavallisia ihmisiä tavallisissa askareissa. Siinä hän erosi monista aikakautensa kuvaajista, jotka olivat erikoistuneet vain patsasteleviin silkkipyttyherroihin.

Kuten nämä pojat, jotka ovat kauan sitten kuolleet, Brander kuvasi Siltasaarenkadun alkupäässä vuonna 1907.

. N194

Muita mainioita sivustoja, joissa on rakennustietoa, ovat esimerkiksi:

  • http://www.korttelit.fi (googlaatpa melkein minkä tahansa Helsingin kantakaupungin osoitteen, saat siitä nopsaan lisätietoa täältä)
  • Finna-tietokanta. Jo ennen Helsinkikuvia.fi:tä oli netissä ollut pitkään Finna. Se on paljon suppeampi tietokanta kuin Helsinkikuvia eikä se liity vain Helsinkiin, mutta Google-haku josta kusta Helsingin kohteesta saattaa lennättää sinut myös sinne. Esimerkkinä tämä asunto-osakeyhtiö Konnun sivusto (Ullanlinna).
  • Oikotien talosivut
  • taloyhtiöiden omat sivustot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s