Ympyrätalokin on kaunis – ja tässä sen edeltäjä

siltasaarenkatu 18 ympyratalo

Kuvat: Finna / http://www.helsinkikuvia.fi

Ympyrätalo Siltasaaressa (Siltasaarenkatu 18) kuuluu niihin rakennuksiin, joita kuuluu vihata. Se on se täysin tunnistettava rakennus, jonka jokainen Helsinkiin junalla saapuva näkee, kun kääntää päänsä vasemmalle Töölönlahden kohdalla siinä vaiheessa, kun ottaa matkalaukkujaan hattuhyllyltä ennen rautatieasemaa.

Olin alun perin itsekin sitä mieltä, että Ympyrätalo (Kaija ja Heikki Siren, 1968) on ruma. En ole enää. Se on kuuluisten arkkitehtiensä taattua kädenjälkeä, mutta sikäli omaa luokkansa, että ei tule mieleen yhtäkään pyöreää rakennusta koko Suomessa. Kertokaa, onko niitä?

Mustaa 1960-lukulaista tehokkuutta

Miksi näin? Jos Ympyrätalo olisi eri muotoinen eli perinteinen 1960-luvun kuutio, se ei välttämättä olisi niin kaunis: musta, melko, synkkä, teollinen, tehokas. Ei mikään kumma, että se on tehokas, valmistuihan se aikanaan KOP:n toimitaloksi. 1960-luku oli muutenkin Siréneille puuhakasta aikaa. Toinen on aivan vieressä eli Kallion virastotalo. Sitä ei saa kauniiksi edes kovassa humalassa!

Erityisen rankka tämä visuaalinen ero on, kun rakennusta vertaa vieressä olevaan Hakaniemen helmeen eli punatiiliseen ja mahtipontiseen Arenan taloon (1924, 1929), jolla on vähintään yhtä kuuluisa arkkitehti eli Lars Sonck.

Ympyrätaloon on tottunut. Se toimii paikallaan. Sirénit perustelivat aikanaan valintaansa sillä, että se sopii Hakaniemen liikennejärjestelyihin. Pitää paikkansa. 1960-luvulla painoi paljon suunnitelmissa se, ettei autoilu esty mitenkään kaupunkisuunnittelun takia.

Olen tainnut käydä Ympyrätalon sisällä vain pari kertaa, ellei alakerran pitkäripaista ja S-Marketia lasketa. En siis tiedä, miltä varsinaiset klassiset toimistotilat näyttävät, paitsi että muistikuvani on, että kerroksissa on piiitkiä perinteisiä 60-lukulaisia toimistokäytäviä.

Drive in -pankki vaihtui snagariin

Mielenkiintoista myös on, että Ympyrätalon vieressä on matalampi pieni siipi, jossa toimi 1970-luvun alkuun saakka drive in -pankki.  Siis sellainen, johon 60-luvun autoja ihannoivassa ilmapiirissä väki ajeli upouusissa toyotoissaan nostamaan pankkikirjallaan riihikuivaa rahaa nousematta autoltaan. Kuulostaa todella 60-lukulaiselta! Nyt siipi on tyhjillään.

Vielä 2000-luvun alussa, kun asuin Viidennellä linjalla, jossa kussa mustan siiven rakennuksista toimi vielä grilli, jonka toiminta kyllä loppui nopeasti. Sieltä ei saanut rahaa vaan huonolaatuisia hampurilaisia. Ympyrätalo peruskorjattiin vuosina 2002-04 ja nykyään siellä toimii mm. Valtiokonttori.

Mitä Siltasaarenkatu 18:ssa oli sitten ennen Ympyrätaloa? Nuo kuvassa näkyvät Heikki Kaartisen 1900-luvun alussa suunnittelemat talot (kuva: Constantin Grunberg). Ne olivat kiistatta kauniimpia kuin Ympyrätalo, mutta kyllä Sirénien kenties kuuluisimman työnkin kanssa paremmin pärjää kuin moni haluaa myöntää.

Hakaniemi on karun tehokas

Täytyy myöntää, että Hakaniemeä on runneltu myös Ympyrätalosta etelään. Siltasaarenkadun alkupäässä ei ole jäljellä juuri mitään vanhaa.

Mutta entä jos olisi? Siltasaarenkatu 12 olisi entisessä asussaan ollut säilyttämisen arvoinen.

2784 -226 . N86840

Jos ei paikka sano mitään niin varsin koruton on se loota, joka siinä nyt seisoo. Tuon kuvan Hattukulman paikalla on nykyään McDonald’s ja muutamia muita ketjuliikkeitä. Muuta en talosta ulkoa edes muista. 1960-luvun virastoarkkitehtuurin tehtävä ei ollutkaan jäädä mieleen vaan olla mahdollisimman tuottoisaa omistajalleen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s